Taikaesineet

Lollosta
Versio hetkellä 5. helmikuuta 2025 kello 07.03 – tehnyt Np (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Taikaesineet löytyvät tyypillisesti muinaisista raunioista, päihitettyjen vastustajien aarrekätköistä tai hautaholvien uumenista. Ne antavat omistajilleen uskomattomia voimia tai täydentävät heidän kykyjään hämmästyttävillä tavoilla. ==Yhteys== Jotkin taikaesineet vaativat toimiakseen, että niiden omistaja saa muodostettua niihin siteen. Tätä maagista sidettä kutsutaan yhteydeksi ja joskus sillä on erityisvaatimuksia. Kun yhteyden vaatimus on tietty hahmo...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taikaesineet löytyvät tyypillisesti muinaisista raunioista, päihitettyjen vastustajien aarrekätköistä tai hautaholvien uumenista. Ne antavat omistajilleen uskomattomia voimia tai täydentävät heidän kykyjään hämmästyttävillä tavoilla.

Yhteys

Jotkin taikaesineet vaativat toimiakseen, että niiden omistaja saa muodostettua niihin siteen. Tätä maagista sidettä kutsutaan yhteydeksi ja joskus sillä on erityisvaatimuksia. Kun yhteyden vaatimus on tietty hahmoluokka, taikaesineen omistajalla täytyy olla tasoja kyseisessä hahmoluokassa, jotta yhteys voidaan muodostaa. Jos vaadittu hahmoluokka on jokin tietty loitsijaluokka, kuten noita tai velho, myös muu vastustaja, jolla on loitsuvarauksia ja käytettävissä tietyn hahmoluokan loitsulista, voi muodostaa yhteyden. Jos vaatimuksena on mikä tahansa loitsija, käy yhteyden muodostamiseen myös mikä tahansa vastustaja, joka kykenee loitsimaan minkä tahansa loitsun, oli se erityispiirteen tai muun kyvyn johdosta. Taikaesineet tai vastaavat eivät riitä täyttämään vaatimusta.

Ilman yhteyttä taikaesinettä voi käyttää vain tavallisen ei-maagisena esineen tavoin, ellei kuvauksessa toisin mainita. Esimerkiksi miekkaa voisi käyttää tavalliseen tapaan aseena ilman mitään bonuksia tai esineen ominaisuuksia.

Yhteyden muodostaminen esineeseen vaatii, että sen omistaja viettää lyhyen levon niin, että hän on fyysisessä kontaktissa esineeseen. Tämä lyhyt lepo voi olla sama, jonka aikana omistaja hankkii tietoonsa esineen ominaisuudet. Tämä yhteyden hankkiminen voi olla aseen kanssa harjoittelua, kummakapineen kanssa meditointia tai jotain muuta esineeseen sopivaa toimintaa. Siinä tapauksessa, että lyhyt lepo keskeytetään, ei yhteyttä muodostu. Lyhyen levon lopussa taikaesineen omistaja saa tietoonsa, kuinka esineen ominaisuuksia käytetään - mukaan lukien kaikki sen komentosanat.

Esineellä voi olla yhteys vain yhteen olentoon kerrallaan, ja yhdellä olennolla voi olla yhteys vain kolmeen esineeseen samaan aikaan. Yritykset saada yhteys neljänteen esineeseen epäonnistuvat automaattisesti. Kahteen samanlaiseen esineeseen ei voi myöskään saada yhteyttä. Esimerkiksi kahteen suojasormukseen ei ole mahdollista muodostaa yhteyttä samaan aikaan.

Yhteys katkeaa, jos esineen omistaja ei enää täytä vaatimuksia yhteydelle, jos esine on 40 metriä kauempana omistajastaan 24 tuntia tai enemmän, jos omistaja kuolee tai jos joku toinen saa esineen haltuunsa ja muodostaa yhteyden siihen. Yhteyden esineeseen voi katkaista vapaaehtoisesti lyhyellä levolla, joka käytetään yhteyden purkamiseen. Poikkeuksena tähän ovat kirotut esineet.

Puetut ja kädessä pidettävät esineet

Taikaesineet voivat olla sellaisia, jotka hahmo on pukenut päälleen tai pitää kädessään. Taikaesineen täytyy toimiakseen olla hahmolla puettuna tarkoitetulla tavalla: saappaat jalassa, hattu tai kypärä päässä, sormus sormessa, haarniska puettuna hahmon ylle, kilpi kädessä, viitta kiinnitettynä olkapäille ja ase kädessä.

Useimmissa tapauksissa esineet, joita hahmon on tarkoitus pitää yllään tai kädessään, sopivat hahmon ylle huolimatta hänen koostaan tai ruumiinrakenteesta. Taikaesineet muokkaavat omaa kokoaan kenelle tahansa sopivaksi. Poikkeukset ovat mahdollisia. Tarinan niin vaatiessa voit päättää, että alishaltioiden haarniskat sopivat vain haltioille. Kääpiöt saattavat tehdä taikaesineitä, jotka sopivat vain heidän ruumiinrakenteelleen.

Kun olento, joka ei ole ruumiinrakenteeltaan humanoidi, yrittää pukea päälleen esinettä, on pelinjohtajan päätös, toimiiko esine kuten on tarkoitettu. Esimerkiksi lonkeroon pujotettu sormus voi toimia, mutta olento, jolla on käärmeen häntä jalkojen sijaan, ei voi käyttää kenkiä.

Useammat samantyyppiset esineet

Käytä tervettä järkeä, kun päätät, voiko useampaa samantyyppistä esinettä pitää samaan aikaan. Hahmolla ei esimerkiksi voi normaaleissa olosuhteissa olla jaloissaan enempää kuin yksi pari kenkiä tai päällään useampi kuin yksi haarniska. Voit tehdä harkinnan mukaan poikkeuksia, kuten sallia kaksi kerrosta kaapuja tai sallia, että hahmolla voi olla kypärän alla myös otsaripa.

Suositus

Tavallisella humanoidilla on 12 "paikkaa" (body slots) joihin pukea esineitä. A normal humanoid creature has twelve body slots, enumerated here with some examples of the kind of items that might be worn there.

  • Käsivarret: käsisuojat, rannekkeet, rannerenkaat
  • Keho: haarniskat, gambesonit, kaavut
  • Kasvot: linssit, lisäsilmät, naamiot, monokkelit
  • Jalat: aamutossut, kengät, saappaat, sandaalit
  • Kädet: hansikkaat, sormikkaat
  • Pää: hatut, kruunut, kypärät, pääpannat, tiarat
  • Sormus: 2 kpl: yksi kummassakin kädessä
  • Hartiat: vaipat, viitat, huivit
  • Kaula: amuletit, kaulakorut, kaulaliinat, kaulanauhat, medaljongit, periaptit, riipukset, skarabeet, torcit
  • Rintakehä: paidat, tunikat, liivit
  • Vyötärö: korsetit, vyöt, vyötäröliinat

Esineparit

Pareina tulevat taikaesineet, kuten jalkineet tai hansikkaat, vaativat, että hahmolla on molemmat yllään. Esimerkiksi hahmo, jolla on yksi haltiasaapas yhdessä jalassa ja yksi siipisaapas toisessa, ei saa hyötyä kummastakaan. Pelinjohtaja voi harkinnan mukaan sallia poikkeuksia. Jos hahmo on menettänyt toisen kätensä tai jalkansa, riittää, että hän kantaa esineen toista paria mukanaan.