Pelinjohtajan työkalupakki

Lollosta
Versio hetkellä 24. helmikuuta 2025 kello 09.14 – tehnyt Np (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Tämän kirjan aiemmat luvut ovat opastaneet, miten Legendoja ja lohikäärmeitä -pelin seikkailuja ja kampanjoita rakennetaan, mutta saatat myös kaivata yleishyödyllisiä työkaluja, joilla voit helpottaa työtäsi pelinjohtajana. Tämä luku alkaa kokoelmalla vinkkejä, jotka helpottavat pelinjohtajan arkea, jota seuraa sarja satunnaistaulukoita ja seikkailun siemeniä, joiden avulla voit kätevästi luoda sisältöä peleihisi, kun inspiraatio ei iske tai tilanne vaatii...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän kirjan aiemmat luvut ovat opastaneet, miten Legendoja ja lohikäärmeitä -pelin seikkailuja ja kampanjoita rakennetaan, mutta saatat myös kaivata yleishyödyllisiä työkaluja, joilla voit helpottaa työtäsi pelinjohtajana. Tämä luku alkaa kokoelmalla vinkkejä, jotka helpottavat pelinjohtajan arkea, jota seuraa sarja satunnaistaulukoita ja seikkailun siemeniä, joiden avulla voit kätevästi luoda sisältöä peleihisi, kun inspiraatio ei iske tai tilanne vaatii nopeaa improvisaatiota.

Pelinjohtajan apuvälineitä

Pelinjohtajan apuvälineet koostuvat luettelosta pelinjohtajan arkea sujuvoittavia käytännön vinkkejä, jotka monissa tapauksissa vaativat vain ilmaisia tai edullisia materiaaleja ja välineitä.

Aloitejanan seuraaminen

Aloitejanan ja pelaajajärjestyksen seuraaminen voi ajoittain tuntua pelinjohtajasta monimutkaiselta, joten alle on koottu sen seuraamista helpottavia työkaluja.

Aloitejanalappu. Varaa tyhjä sivu tai paperilappu, jonka marginaaliin kirjoitat alareunaan 0, keskelle 15 ja yläreunaan 30. Aloitejärjestystä kysyessäsi sijoitat janalle hahmojen sekä vastustajien nimet ja aloiteheiton tulokset järjestyksessä. Esimerkiksi, jos yhden pelaajahahmon aloiteheiton tulos on 19, tiedät asettaa pelaajahahmon nimen ja tuloksen hieman sivun keskiosan yläpuolelle. Jos puolestaan pelaajahahmon tulos on 3, tiedät asettaa sen sivun alareunaan jättäen kuitenkin hieman tilaa vielä matalammille tuloksille.

Värikoodatut pyykkipojat. Jos haluat tehdä aloitejärjestyksen erityisen näkyväksi ja selväksi pelaajille, voit värikoodata pyykkipoikia, joissa kussakin lukee pelaajahahmon, vastustajien sekä muiden sivuhahmojen nimet. Pyykkipojat voi laittaa pelinjohtajan näkösuojan yläreunaan, jos käytät sellaista, tai pöydällä olevaan tankoon, esimerkiksi riittävän ohueen talouspaperitelineeseen.

Aloiteteltat. Aloiteteltat ovat helppo tapa pitää kirjaa aloitejärjestyksestä. Leikkaa kartongista samankokoisia lappuja, jotka taitat keskeltä kahtia teltan näköisiksi kylteiksi. Kirjoita kullekin aloiteteltalle pelaajahamon, vastustajan tai muun sivuhahmon nimi. Aseta aloiteteltat aloitejärjestykseen joko pöydälle eteesi tai roikkumaan pelinjohtajan näkösuojan yläreunaan.

Aloitesovellus. Koska rooolipelit ovat kansainvälisesti suosittu harrastus, löydät helposti erilaisia sovelluksia, jotka helpottavat aloitejanan seuraamista. On toki muistettava, että ne on tehty muille kuin Legendoja & lohikäärmeitä -pelille, mutta varsinkin yksinkertaisemmat aloitejanasovellukset soveltuvat useimmiten myös L&L:lle. Löydät sopivan sovelluksen helpoimmin hakusanoilla "initiative tracker".

Täysin L&L -yhteensopiva on itse tekemäni DnDAid.

Virtuaalipelipöytä. Useimpiin virtuaalipelipöytiin ("virtual tabletop" tai "VTT") sisältyy aloitejanatyökalu, jolla pystyt nopeasti ja jopa tietyissä tapauksissa automaattisesti seuraamaan taisteluun osallistuvien pelaajahahmojen ja vastustajien aloitejärjestystä. Tämä työkalu kulkee usein nimellä "initiative tracker".

Osumapisteiden, olotilojen, loitsujen ja muiden resurssien seuraaminen

Osumapisteiden yhteenlasku. Laske vastustajien kärsimä vahinko yhteen sen sijaan, että vähennät vahingon kokonaisosumapisteistä. Yhteenlasku saattaa olla nopeampaa ja helpompaa kuin vähentäminen. Kun yhteenlaskettu summa saavuttaa vastustajan kokonaisosumapistemäärän, hänet on kukistettu.

Pelimerkit. Lautapeleissä hahmojen osumapisteitä tai varallisuutta mitataan usein pelimerkkien avulla, mutta pelimerkkejä voi hyödyntää myös roolipeleissä. Voit tehdä itsellesi vaikkapa 1, 3, 5 ja 10 osumapistettä kuvaavia pelimerkkejä, joiden avulla lasket vastustajien jäljellä olevia osumapisteitä. Osumapisteiden lisäksi monia muita pelin asioita voi seurata pelimerkkien avulla. Sankaripisteiden, loitsujen, nuolien, soihtujen tai monen muun kuluvan resurssin seuraamista voi helpottaa fyysisillä pelimerkeillä. Olotiloja voi seurata käyttämällä värikoodattuja pelimerkkejä, piippurasseja tai renkaita, jotka ripustetaan figuureihin muistuttamaan pelaajia eri olotiloista. Loitsujen aluevaikutuksia voi seurata tekemällä niiden kokoa vastaavia pelimerkkejä. Saatat haluta tehdä paperista 3 x 3 ruudun kokoisen pyöreän pelimerkin, jonka avulla pystyt hahmottamaan, kuinka monta hahmoa 6 x 6 metrin kokoisen loitsun vaikutusalueelle mahtuu.

Virtuaalipelipöytä. Virtuaalipelipöydän avulla pystyt aloitejanan lisäksi seuraamaan hahmojen ja vastustajien osumapisteitä ja olotiloja helposti.

Kartat

Thurosin kartta

Kartat ovat yksi pelin keskeisimpiä visuaalisia elementtejä, joten käy järkeen, että karttojen käyttämisestä ja näyttämisestä tehdään mahdollisimman helppoa ja kätevää. Tyypillisesti pelimaailmaa esitellään pelaajille joko käyttäen perinteisempää karttaruudukkoa tai sähköistä karttaa.

Karttaruudukko. Mikäli pelissäsi on useita taisteluja, joissa haluaisit käyttää karttaa taistelukentän hahmottamista helpottaaksesi, harkitse karttaruudukon hankkimista tai tekemistä. Peliliikkeissä myydään usein joko pehmeästä vinyylistä tehtyjä rullattavia karttaruudukkoja tai laminoidusta pahvista tehtyjä taiteltavia karttaruudukkoja. Varmista aina, mitä tusseja kunkin karttaruudukon kanssa on tarkoitettu käytettäväksi. Voit myös tehdä oman karttaruudukkosi tulostamalla ison ruudukon usealle paperille ja joko laminoimalla sen tai päällystämällä kontaktimuovilla. Huomioi, että vaikka Legendoja & lohikäärmeitä käyttää metrijärjestelmää, useimmat myytävät karttaruudukot käyttävät yhden tuuman ruutuja, sillä ne vastaavat useimpien roolipelifiguurien kokoa.

Virtuaalipelipöytä. Virtuaalipelipöydät on alun perin luotu etäpelaamiseen, mutta niitä voi hyödyntää myös peleissä, joissa kaikki ovat saman pöydän äärellä. Pelinjohtajana voit siirtää koko kampanjasi virtuaalipelipöytään ja valmistella sinne kaikki tarvitsemasi kartat etukäteen. Pelin aikana voit joko näyttää kartan pelaajille esimerkiksi tabletin tai television kautta kirjautumalla toiselle laitteelle pelaajan roolissa tai sitten voit pelauttaa taistelut mielennäyttämöllä, mutta sinulla on kuitenkin kartta, jonka avulla pystyt tarkistamaan hahmojen sekä vastustajien etäisyydet ja sijainnit. Toki voit myös näyttää kartan tietokoneelta, tabletilta tai televisiolta ilman, että kyseessä on virtuaalipelipöytä. Tämä on usein helpompi vaihtoehto, jos kartta näytetään puhtaasti alueen havainnollistamiseksi taktisen taistelun mallintamisen sijaan.

Tunnelmanluojat

Legendoja & lohikäärmeitä -peliä voi pelata melkeinpä missä vain, eikä peli vaadi tiettyä rekvisiittaa tai tunnelmaa. Alle on kuitenkin koottu muutamia esimerkkejä siitä, miten voit halutessasi muokata pelitilan tunnelmaa eri keinoin.

Musiikki. Vaikka pelin visuaalinen puoli tapahtuu enimmäkseen joko pelaajien mielikuvituksissa tai figuurien ja karttojen muodossa, voit helposti luoda maailmaasi tunnelmaa hyödyntämällä musiikkia. Suosittelemme, että luot itsellesi kullekin tilanteelle soittolistan, jossa musiikki on dynamiikaltaan ja tunnelmaltaan samanlaista. Toisin sanoen, jos pelaajat viettävät tunnin kylässä, saattaa olla omituista, jos teatraalinen taistelumusiikki alkaa soida kesken kaiken. On suositeltavaa käyttää esimerkiksi videopelien musiikkia, sillä yksi raita on usein dynamiikaltaan melko samanlainen alusta loppuun, koska videopelimusiikin on tarkoitettu soivan toistolla saumattomasti. Muista soittaa musiikkia melko matalalla äänenvoimakkuudella, jotta se ei häiritse keskustelua. Varmista kuitenkin aina ensin pelaajien kanssa, että musiikin soittaminen käy heille, sillä joillekin se saattaa häiritä heidän keskittymistään jopa matalalla äänenvoimakkuudella.

Valaistus. Valaistuksen tulisi olla riittävää, jotta pelaajat näkevät hahmolomakkeensa ja muistiinpanonsa, mutta tilanne muuttuu, jos pelaajilla on lähinnä sähköisiä välineitä käytössään. Harkitse tunnelmavalaistuksen käyttämistä, jos mahdollista. Legendoja & lohikäärmeitä -tyyliseen fantasiapeliin kynttilöitä ja tulisijaa muistuttava lämmin valo saattaa sopia paremmin kuin kylmä loisteputki. Värivalot saattavat myös luoda tunnelmaa ja erottaa paikkoja toisistaan. Jos tavernassa on lämmin keltainen valo, ehkä epäkuolleiden hautakammiossa on kelmeän turkoosi valo. Mene kuitenkin aina koko pelaajaryhmän etu ja mukavuus edellä. Varsinkin, jos joillakin pelaajista on heikompi näkö.

Näyttö. Mikäli pelitilassasi on televisio tai näyttö, voit hyödyntää sitä pelaajamateriaalin, esimerkiksi karttojen tai sivuhahmojen kuvien, näyttämiseen. Varmista kuitenkin, ettei näyttö vie pelaajien huomiota liikaa pois pelistä. Voit käyttää näyttöä myös tunnelman luomiseen erilaisilla taustakuvilla. Pelaajahahmojen ollessa tavernassa näytössä voisi pyöriä takkavideo.

Koriste-esineet. Jos pidät erityisesti rekvisiitasta ja pelitilasi koristelusta, harkitse teemaan sopivien koriste-esineiden käyttöä. Jos kampanjasi sijoittuu tietyn kulttuurin inspiroimaan maailmaan, voit koristella tilaasi kyseisen kulttuurin tyyliin (aina toki kulttuurista sensitiivisyyttä huomioiden), tai jos kampanjasi sijoittuu vaikkapa höyrypunk-miljööhön, ehkä pelitilasta löytyy filamenttilamppuja, seinille ripustettuja rattaita ja muuta sopivaa.

Pelaajien huomioiminen

Moni pelinjohtaja kokee pelaajien olevan vastuussa omista pelivälineistään, mutta toiset säilyttävät pelaajien hahmolomakkeita ja muita välineitä pelitilassa tai pitävät varalla ylimääräisiä pelivälineitä sen varalta, jos pelaaja unohtaa omansa. Alle on koottu muutamia pelivälineitä, joita voit varata pelaajillesi. Kaikkia pelivälineitä, esimerkiksi X-kortteja, ei oleteta olevan pelaajilla.

Nopat. On suositeltavaa varata muutama ylimääräinen noppasetti varmuuden vuoksi. Erityisesti, jos pelaajat ovat uusia harrastuksen parissa eivätkä välttämättä vielä omista noppia. Joskus pelaaja saattaa unohtaa noppapussinsa kotiin, jolloin saatat pelastaa päivän tarjoamalla lainanoppia. Jos pelaajat ovat erittäin kokemattomia, harkitse noppien värikoodaamista siten, että jokainen noppatyyppi on erivärinen. Täten, jos tilanne vaatii ensin 1n20-heiton ja sitten 1n8-heiton osumisen ja vahingon mallintamiseksi, voit neuvoa pelaajaa ensin heittämään esimerkiksi valkoista noppaa ja sitten vihreää.

Hahmolomakkeet. Tulosta muutama ylimääräinen hahmolomake pelaajillesi. On hyvä varata vähintään yksi ylimääräinen hahmolomake pelaajaa kohden. Tämä on erityisen tärkeää kampanjan alussa, jossa pelaajilla ei välttämättä ole omia hahmolomakkeita. Tulevien pelikertojen aikana, vaikka pelaajat muistaisivat ottaa omat hahmolomakkeensa mukaan, suosittelemme, että edelleen varaat muutamia tyhjiä lomakkeita, sillä pelaajahahmo saattaa saada surmansa, jolloin pelaaja voi haluta luoda uuden hahmon.

Figuurit. Jos käytät figuureja ja karttoja, varaa vastustajia esittävien figuurien lisäksi muutama pelaajahahmoja edustava figuuri, sillä ne usein helpottavat kunkin pelaajahahmon sijainnin hahmottamista kartalla. Mikäli sinulla ei ole figuureja, toisistaan muun muassa värin avulla erotettavat lautapeleistä lainatut pelimerkit, nopat tai lasihelmet toimivat myös mainiosti.

Kirjoitusvälineet. Kunkin pelaajan on hyvä muistaa omat kirjoitusvälineensä, mutta ajoittain ne saattavat unohtua. Tästä syystä suosittelemme, että varaat muutamia lyijykyniä pelaajille, sillä pelin kulku vaatii hahmolomakkeen tietojen päivittämistä, mikä on hankalaa ilman asianmukaisia välineitä.

Paperia. Pidä paperia lähettyvillä hetkessä tehtäviä muistiinpanoja ja luonnoksia varten. Vaikka pelipöytäsi olisi täysin sähköinen, joskus akut tyhjenevät tai bitti on vinossa, jolloin käden ulottuvilla oleva paperi ja kynä todistavat hyödyllisyytensä.

Sääntötiivistelmät. Erityisesti, jos pelaajat ovat uusia harrastuksen parissa, saatat haluta varata heille yhden sivun tiivistelmän, johon on sisällytetty pelin keskeiset mekaniikat. Tällöin pelaajien ei tarvitse yhtä usein varmistaa sinulta, miten pelin perussäännöt toimivat.

Wiki. Esimerkiksi tämä wiki sisältää lähes kaiken materiaalin L&L-peruskirjoista. Kaikki asiat on lisäksi luokiteltu helposti löydettäväksi.

X-kortit. Turvatyökalut ovat usein sanallisia, mutta X-kortin tapauksessa saatat haluta varata fyysisiä X-kortteja, joita pelaajat voivat näyttää tai napauttaa ahdistavan tai epämiellyttävän sisällön tullessa esille pelin aikana. X-kortit voi tehdä helposti paperista tai kartongista piirtämällä niihin näkyvän X-kirjaimen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vanhoja pelikortteja.

Satunnaistaulukoita

Tähän osioon on kerätty erinäisiä satunnaistaulukoita, jotka saattavat toimia inspiraationlähteenä luodessasi uutta kampanjamaailmaa tai vaihtoehtoisesti pelastaa tilanteen pelipöydän ääressä, kun sinun tarvitsee improvisoida jokin yksityiskohta.

Sivuhahmoja ja vastustajia

Ensimmäinen satunnaistaulukko tarjoaa laajan kirjon sivuhahmoja, jotka luodaan heittämällä satunnaisesti taulukosta. Heitä n20 neljä kertaa luodaksesi hahmolle etunimen, sukunimen, erityispiirteen ja ammatin. Tämän taulukon avulla olet aina valmis, kun pelaaja kysyy lisätietoa sivuhahmosta.