Johdanto

Lollosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitä roolipelaaminen on?

Sinulla saattaa olla jonkinlainen mielikuva roolipelaamisesta jo ennen tähän kirjaan tarttumista. Vaikkei olisikaan, ei hätää: tässä osiossa kuvaamme millaista se on. Roolipelaaminen vaatii useamman ihmisen, jotka ovat valmiita viettämään muutaman tunnin eläytyen seikkailujen ja fantasian maailmaan arkitodellisuuden sijaan. Yksi pelaajista, usein kokenein - vaikkakaan ei aina - ottaa pelinjohtajan roolin ja muut vuorostaan jonkin fantasiasankarin roolin. Yhdessä pöydän ääressä keskustellen, pelaten, noppia heitellen ja rooleihin eläytyen luotte vuorovaikutuksen kudelman, joka vie teidät unohtumattomalle matkalle - lähes pelkän mielikuvituksen voimalla.

Vuorovaikutus

Pelipöydässä yksi pelin osallistujista ottaa vastuullisen roolin pelinjohtajana ja loput pelaajista ottavat kukin oman yksittäisen roolinsa fantasiaseikkailun sankarina. Pelaajien ohjaamia sankareita kutsutaan hahmoiksi. Yhdessä pelaajat ja pelinjohtaja luovat pelipöydän äärellä jännitystä ja vaarojakin sisältävän tarinan. Pelinjohtaja kuvailee ja kertoo pelaajille maailmasta ja luo sanoillaan heille jännittäviä seikkailuja. Pelinjohtajakaan ei tosin ole verrattavissa käsikirjoittajaan, elokuvaohjaajaan tai kirjailijaan, joka sanelee miten asioiden tulee mennä. Pelaajat ja pelinjohtaja eivät myöskään pelaa toisiaan vastaan. Sääntöjen avulla ratkaistaan, mitä erilaisissa haastavissa tilanteissa tapahtuu. Pelissä ei ole valmista käsikirjoitusta, joka kertoisi onnistuuko hahmo hiiviskelemään vartijoiden ohi tai voittaako hän miekkaan tarttuessaan vastustajat. Kaikessa toiminnassa on mukana epäonnistumisen riski ja onnistumisen voitonhuuma. Tästä pelaajien, pelinjohtajan ja sääntöjen vuorovaikutuksesta syntyy pelin sisältö.

Kerro ja kuvaile, mitä teet

Pelinjohtaja kuvailee pelaajille ympäristöä ja tilannetta oman tyylinsä mukaisesti joko yksityiskohtaisesti tai luonnostellen. Yritä pelaajana kuvitella tilanne mielessäsi ja kysy selventäviä lisäkysymyksiä, kohtuuden rajoissa. Kun teet jotain, kerro ja kuvaile, mitä hahmosi tekee. Tämän jälkeen pelinjohtaja kertoo, mitä tapahtuu tai miten tilanne toimintasi sallii.

Hahmon pelaaminen ja muut pelaajat

Erota pelaajana omat tunteesi hahmon tunteista, ja muista, että toisten pelaajien hahmot eivät kerro heidän luonteestaan kaikkea. Vaikka muiden hahmojen toiminta tai peli muutenkin voisi ärsyttää sinua, yritä olla suuttumasta oikeasti.

On hyvä eläytyä hahmoon, mutta ota kuitenkin aina huomioon muiden pelaajien kokemus pelipöydässä. Älä koskaan tee muiden pelaamisesta hankalaa ja muista, että on tärkeää antaa myös muille tilaa olla äänessä, vaikka joskus innostuisitkin.

Nopat

Legendoja & Lohikäärmeitä käyttää aivan tavallisten noppien lisäksi useita niistä merkittävästi poikkeavia monitahoisia noppia. Pelin käyttämät nopat ovat 4-, 6-, 8-, 10-, 12- ja 20-tahoisia, eli melko erikoisia verrattuna moniin lauta- ja seurapeleihin. Noppiin viitataan lyhenteillä kuten n4, n6, n8, n10, n12, n20 tai n100.

Kaikki nämä nopat toimivat kuten perinteiset nopat. Niitä heitetään ja sen jälkeen luetaan niiden ylöspäin osoittavat pisteet tai numero. Erikoisnopissa on usein pisteiden sijaan painettuna numeroita. Noppina ne kuitenkin antavat erilaisen jakauman tuloksia. Esimerkiksi 10-tahoinen noppa antaa tuloksia yhden ja kymmenen välillä, 4-tahoinen yhden ja neljän välillä jne.

Säännöissä viitataan noppiin tai heittoihin usein myös esimerkiksi n12 sijaan vaikkapa 2n12, jolloin luku edessä kertoo, että on tarkoitus heittää kahta 12-tahoista noppaa ja laskea niiden tulokset yhteen. Kun säännöissä kehotetaan heittämään esimerkiksi 1n6 + 3, heitä siinä tapauksessa yhtä kuusitahoista noppaa ja lisää tulokseen kolme.

Säännöissä annetaan joskus myös muita ohjeita, kuten esimerkiksi kehotetaan heittämään 4n6 ja pudottamaan pienin. Tämä tarkoittaa sitä, että pienintä tulosta heitetyistä nopista ei lasketa yhteen muiden noppien tuloksen kanssa. Esimerkiksi 4n6-heitossa, jossa noppien tulokset olisivat 3, 5, 2 ja 6; pudotettaisiin tulos 2, jolloin kolmen jäljelle jääneen nopan (3, 5 ja 6) yhteenlaskettu summa olisi 14.

Joskus peli vaatii arpomaan tuloksen yhden ja sadan väliltä. Tämä n100-heitto tehdään heittämällä ensin yhtä 10-tahoista noppaa kymmenille ja sitten toista 10-tahoista noppaa. 10-tahoisissa nopissa tulos 10 on merkitty usein pelkästään numerolla 0, joten n100-heiton tulos 0 ja 0 tarkoittaisi tulosta 100, 9 ja 6 tulosta 96 ja noppien tulokset 0 ja 6 tarkoittaisi tulosta 6. On myös olemassa 100-tahoisia erikoisnoppia mutta et välttämättä tarvitse sellaista.

Legendoja & Lohikäärmeitä -pelin käyttämät erikoisnopat ymmärtää heti helpommin, kun niitä pääsee käsittelemään ja heittelemään itse kaikessa rauhassa. Saat hankittua ensimmäisen noppasettisi hyvin suurella varmuudella samasta erikoistuneesta kaupasta, jossa myydään myös tätä roolipeliä. Ihanteellisessa tilanteessa jokaisella, niin pelinjohtajalla kuin pelaajilla, on käytössään kullakin yksi kappale jokaista eri noppaa ihan vain itselleen, mieluiten vielä niin että jokaisella on kaksi 20-tahoista ja neljä 6-tahoista noppaa. Yhdellä setillä noppia koko peliporukan kesken on teoreettisesti mahdollista pelata Legendoja & Lohikäärmeitä, mutta peli hidastuu niin merkittävästi että kokemus todellakin kärsii. Varsinkin tilanteissa, joissa vaaditaan paljon heittoja - kuten taisteluissa. Realistisena vähimmäismääränä voisi sanoa, että pelissa pitää olla käytössä vähintään kaksi settiä, yksi pelinjohtajalle ja toinen pelaajille. Ainakin 20-tahoisia noppia on aina syytä olla useampia.

Fyysisten noppien sijaan on mahdollista käyttää monia ilmaisia sovelluksia. Kysy pelinjohtajalta salliiko hän niiden käytön. Moni käyttääkin sovellusta älypuhelimella sen sijaan, että kantaisi noppia mukanaan. Nämä sovellukset ovat hyvä vaihtoehto, jos ei halua tai voi sijoittaa omaan noppasettiin.

Hahmolomake

Olet valmiina seikkailemaan ja luomaan oman sankarisi, mutta tarvitset vielä tärkeimmän varusteen eli hahmolomakkeen. Jokainen hahmo on yksilöllinen, ja hänen ominaisuutensa ja kykynsä vaihtelevat huomattavasti muihin hahmoihin verrattuna, joten ne täytyy kaikki merkitä huolella muistiin.

Hahmolomakkeelle kirjataan niille varattuihin kohtiin kaikki merkittävät tiedot hahmostasi aina hänen nimestään, luonteestaan, osaamisestaan, varusteistaan ja rahoistaan lähtien. Kopioi hahmolomake kirjan perältä ja täytä lyijykynällä siihen hahmosi tiedot siinä vaiheessa, kun teet oman seikkailijasi.

Hahmot

Jokaisen pelaajan hahmo on yksilöllinen, mutta on kuitenkin tiettyjä pelin sääntöjen tuomia määrityksiä, jotka ovat yhteisiä jokaiselle hahmolle. Näistä määritelmistä merkittävin on hahmon taso, joka kertoo suunnilleen sen, kuinka voimallinen hahmo on ja millaisia kykyjä hänellä on. Pelaajien hahmot aloittavat tasolta 1 ja voivat päätyä lopulta tasolle 20, jolloin he ovat todella voimallisia. Hahmojen tasot kertyvät kokemuspisteiden avulla, joita hahmot saavat haasteiden päihittämisestä ja vihollisten voittamisesta jollain tavoin sekä seikkailujen suorittamisesta.

Tason lisäksi hahmoja määrittävät niiden ominaisuusarvot ja taidot. Ominaisuusarvot antavat joko positiivisia tai negatiivisia muuttujia heittoihin. Ominaisuudet vaihtelevat hahmoilla välillä 3–18 pelin alussa, mutta seikkailujen myötä jotkin ominaisuudet voivat kasvaa arvoltaan suuremmiksi kuin 18. Ominaisuus (taito) heitot ovat helpompia, jos hahmolla on pätevyys taidossa.

Hahmoja määrittävät myös hahmonluonnissa tehdyt päätökset hahmon lajista, taustasta ja hahmoluokasta. Hahmojen lajit vaihtelevat ihmisestä lohikäärmeen näköiseen louhelaiseen. Tausta taasen kertoo, mitä hahmo on tehnyt ennen seikkailijan uraansa, ja hahmoluokka määrittää, minkälaisia asioita hahmo osaa. Tasojen karttuessa hahmot voivat erikoistua muihinkin hahmoluokkiin, jolloin taistelijana aloittanut hahmo saattaa kehittyä myös velhon tai varkaan kyvyissä.

Seikkailut ja kampanjat

Yhtä pelaamisen kokonaista jaksoa kutsutaan seikkailuksi. Seikkailua voisi verrata TV-sarjan yksittäiseen jaksoon, jolla on suhteellisen selkeä alku ja loppu. Seikkailun alussa hahmot voivat esimerkiksi saada tiedon kaapatuista kyläläisistä ja seikkailu päättyy siihen, että he ovat saaneet kyläläiset vapautettua lohikäärmeen luolasta, johon peikot olivat heidät kaapanneet kaivamaan lisää jalokiviä. Yksi seikkailu voi kestää yhden tai useamman pelikerran.

Kampanja taasen on yksinkertaisimmillaan sarja seikkailuja, joissa on mukana samat hahmot, tai seikkailujen sarja, jossa on yhtenäinen teema. Kampanjan seikkailut voivat olla hyvinkin erilaisia, mutta ne kaikki saattavat liittyä esimerkiksi velhoaaveen lopulliseen kukistamiseen.