Loitsiminen

Lollosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Legendoja ja Lohikäärmeitä on peli suurista seikkailuista, jotka kutsuvat miekan ja magian sankareita, joilta luonnistuvat loitsut siinä missä toisilla pysyy miekka kädessä. Eri hahmoluokilla on omat tapansa oppia ja valmistella loitsunsa ja hirviöillä on usein omat ainutlaatuiset tapansa loitsia.

Mikä on loitsu?

Loitsujen avulla voidaan muokata todellisuutta käyttäen maailmankaikkeuden maagisia voimia. Loitsiessaan hahmo irrottaa, järjestää ja solmii näkymättömiä lankoja, jotka pitävät maailmankaikkeutta kasassa. Halutun vaikutuksen aikaansaaminen - usein vain sekuntien aikana - vaatii huomattavaa taitoa ja varovaisuutta.

Loitsut voivat olla monikäyttöisiä työkaluja, raakaa voimaa tai suojeluksia. Ne voivat aiheuttaa vahinkoa ja tuhota, luoda eläväisiä harhakuvia, muokata olotiloja, imeä elinvoimaa ja tappaa pelkillä sanoilla tai jopa palauttaa kuolleet takaisin elävien kirjoihin.

Koko maailmankaikkeuden olemassaolon aikana on luotu lukemattomia loitsuja, joista suurin osa on täysin unohtunut nykyiseltä maailmalta. Jotkin muinaiset mahtiloitsut voivat levätä iäisyyden vanhojen loitsukirjojen murenevilla sivuilla tai kuolleiden jumalien kivettyneissä muistoissa. Voi olla, että ammoinen loitsu ponnahtaa uudelleen olemassaoloon jonkun uhrattua omaisuuden ja lukemattomia unettomia öitä tutkimukseen, jolloin loitsu tulee keksityksi uudelleen, sillä mikään ei ole niin varmaa kuin että mikään ei ikinä todella katoa.

Loitsun piiri

Jokaisella loitsulla on piiri väliltä 0-9. Loitsun piiri kertoo kuinka voimallista magiaa loitsu edustaa. Noidannuoli ei ensimmäisen piirin loitsuna ole kovin vaikuttava, vaikka erittäin kätevä onkin. Yhdeksännen piirin loitsu toivomus sen sijaan on voimakkain loitsu, jonka kuolevainen voi loitsia. Piirin nolla loitsuja kutsutaan taikakonsteiksi, ja ne ovat niin alkeellisia loitsuja, että niiden loitsiminen on vaivatonta rutiinia.

Mitä korkeampi loitsun piiri on, sitä korkeammalla kokemustasolla loitsijan täytyy olla sen loitsiakseen. Käytettävissä olevan loitsun piiri ja hahmon tasot eivät vastaa suoraan toisiaan. Tyypillisesti hahmon täytyy olla vähintään kokemustasolla 17, jotta hän kykenee loitsimaan yhdeksännen piirin loitsuja.

Osatut ja valmistellut loitsut

Ennen loitsimista täytyy loitsijalla olla loitsu valmiina mielessään tai mahdollisuus käyttää taikaesinettä, johon loitsu on varastoituna. Joillakin hahmoluokilla, kuten bardeilla ja loihtijoilla on heidän osaamansa loitsut, eli tietty rajoitettu lista ulkoa opeteltuja loitsuja aina mielessään. Monet hirviöt loitsivat myös samalla tavalla.

Jotkin loitsijat, kuten temppeliritarit ja velhot, valmistelevat loitsunsa. Tämä prosessi on kullakin hahmoluokalla omanlaisensa ja sen yksityiskohdat löytyvät hahmoluokan kuvauksesta. Sekä osattujen että valmisteltujen loitsujen kohdalla on yhteistä se, että loitsijalla voi olla kerrallaan mielessään kokemustasostaan riippuva määrä loitsuja.

Montako loitsua osaan?

Osattujen loitsujen määrä riippuu hahmoluokasta. Jotkut hahmoluokat osaavat kaikki loitsunsa, joten heidän ei tarvitse opetella uusia. Hyvä esimerkki hahmoluokasta, jonka ei tarvitse opetella uusia loitsuja, on temppeliritari. Kaikki temppeliritarin loitsut ovat saatavilla heille, joskin hahmon tasot rajoittavat mitä loitsuja he voivat loitsia.

Joidenkin hahmoluokkien täytyy opetella kaikki loitsunsa. Hyvä esimerkki tällaisesta luokasta on velho. Velhoilla on loitsukirja, ja heillä on käytettävissään vain osaamansa loitsut. Toinen hyvä esimerkki on loihtija, joka ei tarvitse loitsukirjaa, mutta oppii kokemustasoja noustessaan rajoitetun määrän uusia loitsuja. Tämän tyyppiset luokat oppivat uusia loitsuja pääasiassa noustessaan kokemustasoja sekä joskus pelin aikana (esimerkiksi velhon löytäessä ja kopioidessa aiemmin itselleen tuntemattoman loitsun omaan loitsukirjaansa).

Niiden hahmoluokkien kohdalla, jotka vain oppivat lisää loitsuja kokemustasoja noustessaan, asia on suhteellisen yksinkertainen. Katso kuinka monta loitsua opit lisää hahmoluokan kohdalta ja valitse ne hahmoluokan omalta loitsulistalta.

Esimerkiksi Sarin hahmo on Morgana, kolmannen tason loihtija. Ensimmäisellä tasolla Sari valitsi Morganalle hänen kaksi osaamaansa ensimmäisen tason loitsua, jotka ovat palava käsi ja uni.

Morganan saavuttaessa toisen tason hän osaa kolme loitsua, ja koska hänellä on pääsy vain ensimmäisen piirin loitsuvarauksiin, valitsee Sari hänelle noidannuolen.

Morganan saavuttaessa kolmannen tason hän osaa neljä loitsua, ja hänellä on käytössään yksi toisen piirin loitsuvaraus. Sari voisi valita loihtijan loitsulistauksesta yhden ensimmäisen piirin loitsun lisää Morganan osaamiin loitsuihin tai hahmolle ensimmäisen toisen piirin loitsun. Sari päättää valita toisen piirin loitsun, ja Morgana oppii korventavan säteen.

Morgana osaa siis seuraavat loitsut: palava käsi, uni, noidannuoli ja polttava säde (oik. korventava säde). Hänellä on käytössään neljä ensimmäisen piirin ja kaksi toisen piirin loitsuvarausta. Hän voi halutessaan loitsia esimerkiksi palavan käden yhteensä kuusi kertaa käyttäen siihen neljä ensimmäisen piirin loitsuvarausta ja kaksi toisen piirin. Hän voisi myös sen sijaan loitsia polttavan säteen kaksi kertaa käyttäen molemmat toisen toisen piirin loitsuvarauksensa ja käyttää neljä ensimmäisen loitsuvarausta loitsiakseen unen yhden kerran ja noidannuolen kolme kertaa.

Mitä on loitsujen valmistelu?

Moni hahmoluokka joutuu valmistelemaan loitsunsa ennen kuin voi loitsia niitä. Tämä tarkoittaa, että joudut pitkän levon jälkeen valitsemaan osaamistasi loitsuista ne, joita uskot tarvitsevasi.

Esimerkiksi Alin hahmo on Percival, kolmannen tason temppeliritari. Hänellä on käytössään neljä ensimmäisen piirin ja kaksi toisen piirin loitsuvarausta.

Valmistellessaan Percivalin loitsuja Ali valitsee ne temppeliritarin loitsulistalta. Percival saa loitsuja temppeliritarin tasonsa + viisausmuuttujansa verran. Percivalin viisaus on 16, joten muuttuja on +3, ja koska hän on kolmannella tasolla, hän saa siis valmistella yhteensä kuusi loitsua.

Percivalin valmisteltujen loitsujen täytyy olla sellaisten piirien loitsuja, joihin hänellä on on loitsuvarauksia. Koska Percival on kolmannella tasolla, ovat toisen loitsupiirin loitsut korkeimpia, mitä hän voi valmistella.

Jonkin aikaa mietittyään Ali päättää, että Percivalilla on seuraavat ensimmäisen piirin loitsut valmisteltuina: magian löytäminen, haavojen parannus ja uskon kilpi. Hän päättää myös, että Percivalilla on valmisteltuna seuraavat toisen piirin loitsut: ansojen löytäminen, pysäytys ja uskon miekka.

Valmisteltuja loitsuja voidaan loitsia miten parhaaksi katsoo loitsuvarauksia koskevien rajoitusten mukaan. Esimerkiksi Percival voi käyttää seikkailun aikana kaikki loitsuvarauksensa tarpeen vaatiessa haavojen parannuksen loitsimiseen.

Loitsuvaraukset

Riippumatta siitä kuinka monta loitsua loitsija osaa tai valmistelee hän voi silti loitsia vain rajallisen määrän loitsuja ennen lepäämistä. Taikuuden kudelman manipulointi ja sen voimien kanavointi on henkisesti ja fyysisesti kuluttavaa - varsinkin mitä korkeamman piirin loitsuista on kyse. Jokaisen loitsimiseen pystyvän luokan kuvauksen yhteydessä noitaa lukuunottamatta on taulukko, joka kertoo kuinka monta loitsuvarausta hahmolla on kutakin piiriä kohden. Vences on esimerkiksi kolmannen tason velho, joten hänellä on neljä loitsuvarausta ensimmäisen piirin loitsuja ja kolme loitsuvarausta toisen piirin loitsuja.

Hahmo käyttää loitsiessaan loitsun piiriä vastaavan tai korkeamman piirin loitsuvarauksen. Ensimmäisen piirin loitsuja voi loitsia millä loitsuvarauksella tahansa, mutta yhdeksännen eli korkeimman piirin loitsun voi loitsia vain yhdeksännen piirin loitsuvarauksella. Jos Vences loitsii esimerkiksi noidannuolen käyttäen yhden ensimmäisen piirin loitsuvarauksistaan, jää hänelle kolme ensimmäisen piirin loitsuvarausta jäljelle. Pitkän levon jälkeen hahmo saa takaisin kaikki käyttämänsä loitsuvaraukset.

Joillakin hahmoilla ja hirviöillä on erityisiä kykyjä, joiden ansiosta he voivat loitsia käyttämättä loitsuvarauksia. Noidat ja jotkin alisista maailmoista kotoisin olevat olennot, kuten louhit pystyvät loitsimaan edellä mainitulla tavalla.

Loitsiminen korkeamman piirin loitsuvarauksilla

Kun loitsija käyttää loitsuun korkeamman piirin loitsuvarauksen, loitsu katsotaan loitsitun korkeamman piirin loitsuvarauksen mukaisena. Esimerkiksi, jos Vences loitsii noidannuolen käyttäen yhden toisen piirin loitsuvarauksista, lasketaan noidannuoli tässä tapauksessa toisen piirin loitsuksi. Lisäksi jotkin loitsut, kuten noidannuoli tai haavojen parannus muuttuvat tehokkaammiksi, kun ne loitsitaan korkeamman piirin loitsuvarauksilla. Tämä mainitaan erikseen loitsun kuvauksessa muun oleellisen tiedon lisäksi.

Loitsiminen haarniskassa

Loitsiminen vaatii täydellistä keskittymistä ja tarkkoja eleitä. Sinulla täytyy olla pätevyys ylläsi olevaan haarniskaan, jos haluat loitsia. Jos sinulla ei ole pätevyyttä ylläsi olevaan haarniskaan, et pysty loitsimaan.

Taikakonstit

Taikakonstit ovat loitsuja, joita voi loitsia valmistelematta sekä ilman loitsuvarauksia. Kun osaat taikakonstin, voit loitsia sen milloin haluat ja niin monta kertaa kuin haluat.

Rituaalit

Jotkin loitsuista voidaan loitsia yleisten loitsimista koskevien sääntöjen mukaan tai rituaalina. Rituaaliversio loitsusta kestää 10 minuuttia pidempään loitsia. Rituaali ei käytä loitsuvarausta, joka tarkoittaa myös, että loitsua ei voida loitsia rituaalina korkeammilla loitsuvarauksilla. Rituaalina loitsiminen vaatii, että hahmolla on erikoisuus, joka sallii sen, jollainen on esimerkiksi temppeliritarilla ja druidilla. Loitsijalla täytyy myös olla loitsu valmisteltuna tai tuntemiensa loitsujen joukossa, ellei hahmon erikoisuus erikseen toisin sano.

Miten loitsitaan?

Hahmon loitsiessa noudatetaan tiettyjä samoja sääntöjä riippumatta hahmoluokasta tai loitsun vaikutuksista. Jokaisen loitsun kuvaus alkaa listauksella tärkeää tietoa: loitsun nimellä, piirillä, koulukunnalla, loitsimisviiveellä, kantamalla, listauksella sen komponenteista ja loitsun kestosta. Tämän listauksen jälkeen seuraa kuvaus loitsun vaikutuksesta.

Loitsimisviive

Useimmat loitsut vaativat yhden toiminnon, mutta jotkin voidaan loitsia bonustoimintona tai reaktiona, tai ne voivat vaatia paljon enemmän aikaa.

Bonustoiminto

Bonustoimintona loitsiminen on erityisen nopeaa. Sinun täytyy käyttää bonustoimintosi vuorolta kyseiseen loitsuun, jos et ole jo käyttänyt sitä muutoin. Et voi varsinaisella toiminnollasi loitsia toista loitsua, ellei se ole taikakonsti, jonka loitsimisviive on yksi toiminto.

Reaktio

Jotkin loitsuista voidaan loitsia reaktiona. Nämä loitsut vievät sekunnin murto-osan loitsia, ja ne loitsitaan yleensä seurauksena joidenkin tiettyjen ehtojen täyttyessä. Loitsun kuvaus antaa sinulle tarkat ohjeet, mitä tehdä ja milloin.

Pidempi loitsimisviive

Jotkin loitsut (mukaan lukien rituaalina loitsitut) vaativat pidemmän ajan loitsimiseen, joka voi olla minuutteja tai tunteja. Kun loitsimisviive on pidempi kuin yksi toiminto tai reaktio, sinun täytyy käyttää jokainen toimintosi loitsimisviiveessä mainittuna aikana loitsimiseen. Sinun täytyy koko loitsimisen ajan pitää keskittymistäsi yllä. Jos keskittymisesi katkeaa, epäonnistut loitsimisessa, mutta et kuluta loitsuvarausta. Yrittäessäsi loitsia uudelleen joudut aloittamaan taas alusta.

Kantama

Loitsun kohteen täytyy olla loitsun kantamassa. Noidannuolelle kohde on olento kantamassa. Tulipallolle sen sijaan kohde on valitsemasi sijainti kantamassa, jossa tulipallo purkautuu liekkeinä.

Useimmille loitsuille kantama on ilmoitettu metreinä. Joidenkin kantama on tosin kosketus eli olennot, joita pystyt koskettamaan (mukaan lukien itsesi). Osa loitsuista, kuten kilpi vaikuttavat vain sinuun itseesi. Näiden loitsujen kantama on itse.

Loitsuille, jotka luovat sinusta alkavia pyrskeitä ja kartioita, kantama on myös itse, tarkoittaen sitä, että vaikutuksen alku on sinussa.

Kun loitsu on loitsittu, ei sen vaikutuksiin vaikuta sen kantama, ellei loitsun kuvauksessa erikseen toisin mainita.

Komponentit

Loitsun komponentit ovat sen fyysiset vaatimukset, jotka vaaditaan onnistuneeseen loitsimiseen. Loitsun kuvauksessa luetellaan tarvitseeko sen loitsiminen taikasanoja (T), eleitä (E) vai aineksia (A). Yhdenkin komponentin puuttuminen tarkoittaa, että loitsiminen ei onnistu.

Taikasana (T)

Useimmat loitsut vaativat mystisten sanojen tarkkaa lausumista. Sanat itsessään eivät ole loitsun voiman alkulähde, vaan niiden tietty korkeus ja värähtely, joka nykii todellisuuden kudelmaa. Hahmo, joka on suukapuloitu tai alueella, jolla vallitsee maaginen hiljaisuus, kuten hiljaisuus-loitsun alla ei pysty loitsimaan, jos taikasana on loitsun vaatima komponentti.

Ele (E)

Loitsiminen vaatii eleitä. Nämä voivat olla voimakkaita tai hienostuneita, yksinkertaisia tai monimutkaisia. Loitsun vaatiessa komponentiksi eleen vähintään yhden käden täytyy olla vapaana niiden tekemiseen.

Aines (A)

Jotkin loitsut vaativat tiettyjä esineitä, jotka on listattu suluissa. Hahmo voi käyttää ainespussia tai loitsufokusta listatun aineksen sijaan. Jos ainekselle on annettu hinta kultarahoina, hänellä on oltava kyseinen aines.

Kun loitsun kuvauksessa erikseen mainitaan, että aines katoaa tai tuhoutuu, täytyy loitsijan hankkia jokaiselle loitsimiskerralle uusi aines. Loitsijalla täytyy olla yksi käsi vapaana aineksen käyttöä varten tai loitsufokuksen pitelemiseen, mutta se ei voi olla sama käsi, jota hän käyttää loitsun eleisiin.

Kesto

Loitsun kesto kertoo, kuinka pitkään loitsu on voimassa. Kesto voidaan ilmaista vuoroissa, minuuteissa, tunneissa, päivissä tai jopa vuosissa. Joissain loitsuissa mainitaan erikseen, jos niiden vaikutukset kestävät, kunnes ne erikseen puretaan.

Välitön

Jotkin loitsut vaikuttavat välittömästi. Loitsu vahingoittaa, parantaa, luo tai muuttaa olentoa tai esinettä tavoilla, joita ei voi purkaa, koska tällaisen loitsun taikuus on ohikiitävää ja muokkaa todellisuutta heti.

Keskittyminen

Jotkin loitsut vaativat, että ylläpidät keskittymistä, jotta niiden taikavoimat eivät raukea. Keskittymisen päättyessä myös loitsun vaikutus päättyy.

Loitsun vaatiessa keskittymistä se on mainittu keston kohdalla. Samassa yhteydessä kerrotaan myös kuinka pitkään voit keskittyä loitsuun. Voit aina päättää keskittymisen ilman erillistä toimintoa.

Tavallinen toiminta, kuten liikkuminen tai hyökkääminen ei vaikuta keskittymiseen, mutta seuraavat asiat voivat lopettaa keskittymisen:

  • Loitsit toisen loitsun, joka vaatii keskittymistä. Keskittymisesi loitsuun päättyy, jos loitsit toisen loitsun, joka vaatii keskittymistä. Et pysty keskittymään kahteen loitsuun samaan aikaan.
  • Kärsit vahinkoa. Aina kun kärsit keskittyessäsi vahinkoa, joudut heittämään sitkeys-pelastusheiton, jotta pystyt säilyttämään keskittymisesi. Heiton VA on 10 tai puolet kärsimästäsi vahingosta, kumpi ikinä on korkeampi.
Kärsiessäsi vahinkoa useammasta lähteestä joudut heittämään useamman pelastusheiton. Jos sinulla osuu nuoli polveen ja lohikäärme hönkäisee sinua kohti, heität jokaiselle vahingolle oman pelastusheiton.
  • Olet toimintakyvytön tai kuollut. Menetät keskittymisesi, jos päädyt toimintakyvyttömäksi tai kuolet.
  • Pelinjohtajan harkinnan mukaan. Pelinjohtaja voi päättää, että jokin muu syy pakottaa sinut heittämään sitkeys-pelastusheiton. Esimerkiksi laivan kannen yli pyyhkivä aalto myrskyssä voi vaatia VA 10 sitkeys-pelastusheiton heittämistä.

Kohde

Yleensä loitsu vaatii yhden tai useampia kohteita. Loitsun kuvaus kertoo, ovatko loitsun kohteet olentoja tai esineitä ja mikä on lähtöpiste loitsun vaikutukselle. Jos loitsussa ei ole havaittavaa vaikutusta, kohde ei välttämättä edes tiedä, että häneen on loitsittu. Rätisevä salamointi on ilmeinen ja helposti havaittava vaikutus, mutta yritys lukea olennon ajatukset yleensä jää havaitsematta, ellei loitsun kuvaus erikseen toisin mainitse.

Suora linja kohteeseen

Jotta voit ottaa jotakin kohteeksi, sinulla täytyy olla suora linja siihen, joten kohteesi ei voi olla kokonaan suojassa. Jos loitsit aluevaikutteisen loitsun sokkona niin, että aikomasi kohde on näköesteen takana, loitsun vaikutusalue alkaa esteestä.

Kohteena itse

Kun loitsun kohteena on valitsemasi olento, voit myös ottaa kohteeksi itsesi, ellei ole erikseen mainittu, että kohteen täytyy olla vihamielinen tai joku muu. Voit valita itsesi kohteeksi myös, kun olet loitsun aluevaikutuksen sisällä. Joissain loitsuissa on mainittu, että kohteena voi olla vain itse. Silloin olet loitsun kohteena oletusarvoisesti.

Aluevaikutukset

Tietyillä loitsuilla, kuten hyytävä purkaus tai palava käsi on aluevaikutus, jonka vuoksi ne voivat vaikuttaa useampaan olentoon.

Loitsun kuvauksessa kerrotaan sen aluevaikutus, joka on yleensä kartion, kuution, linjan, pallon tai sylinterin muodossa. Jokaisella vaikutuksella on alkupiste, josta loitsun energia purkautuu maailmaan. Tyypillisesti alkupiste on on jokin sijainti, mutta joissakin loitsuissa se on olento tai esine. Loitsun aluevaikutus laajenee suorassa linjassa alkupisteestä. Voit olla loitsun vaikutusalueella, mutta jos olet kokonaan suojassa ja suoja on alkupisteen suuntaan vältyt vaikutukselta.

Kartio

Suuntaat kartion sen alkupisteestä haluamaasi suuntaan. Loitsun kuvauksessa on annettu kartiolle sen mitat, eli kuinka pitkälle se ulottuu ja kuinka leveä se on päästään. Kartion alkupiste ei jää aluevaikutuksen alle, ellet erikseen niin päätä.

Kuutio

Valitset, mihin asetat kuution muotoisen aluevaikutuksen kantaman sisällä. Sen alkupiste voi olla mikä tahansa kuution pinnalla oleva piste. Loitsun kuvauksessa on annettu kuution sivuille mitat. Kuution alkupiste ei jää aluevaikutuksen sisälle, ellet erikseen niin päätä.

Linja

Linja lähtee täysin suorana viivana alkupisteestään ja peittää alleen alueen, jonka määrittelee linjan pituus ja leveys. Linjan alkupiste ei jää aluevaikutuksen alle, ellet erikseen niin päätä.

Pallo

Valitset, mihin asetat pallon muotoisen aluevaikutuksen kantaman sisällä. Pallo laajenee ilmoitettuihin mittoihin sen alkupisteestä. Pallon alkupiste jää aluevaikutuksen sisään.

Sylinteri

Sylinterin alkupiste on loitsun kuvauksessa määritellyn ympyrän säteen keskellä. Ympyrän täytyy olla maassa tai loitsun määrittelemällä korkeudella. Loitsun vaikutus ulottuu ympyrän alueella niin ylös kuin kuvauksessa on ilmoitettu. Sylinterin alkupiste jää aluevaikutuksen sisään.

Pelastusheitot

Useissa loitsuissa annetaan loitsun kohteelle mahdollisuus välttää vaikutus onnistuneella pelastusheitolla. Loitsun kuvauksessa kerrotaan, mitä ominaisuutta pelastusheitossa käytetään.

Loitsun VA on yleensä 8 + loitsimisominaisuutesi muuttuja + pätevyysbonuksesi + muut muuttujat.

Hyökkäysheitot

Jotkin loitsut vaativat loitsijalta hyökkäysheittoa määritelläkseen osuuko loitsu haluttuun kohteeseen. Hyökkäysbonuksesi loitsuhyökkäykseen on loitsimisominaisuutesi muuttuja + pätevyysbonuksesi.

Useimmat hyökkäysheittoa vaativat loitsut ovat kantamahyökkäyksiä, joten muista, että saat haitan hyökkäysheittoosi, jos kohde on vieressäsi eli korkeintaan kahden metrin päässä (poikkeuksena tietenkin vastustaja, joka on toimintakyvytön).

Koulukunnat

Varsinkin velhokouluissa taikuus jaetaan perinteisesti kahdeksaan eri koulukuntaan. Oppineet, erityisesti velhot uskovat, että kaikki taikuus toimii yhteisillä toistettavissa olevilla periaatteilla ja että kaiken taikuuden voi siis lokeroida näihin koulukuntiin. Jako on enimmän osan ajasta paikkansa pitävä. Koulukuntiin ei liity sääntöjä, mutta jotkin säännöt viittaavat niihin.

Ennustaminen paljastaa tulevaisuuden, piilotetut asiat, totuuden ja kaukaiset paikat ja tapahtumat.

Illuusiot pettävät mieltä ja aisteja. Ne saavat näkemään asioita, joita ei ole olemassa, loihtivat näkymättömiin asioita, jotka pitäisi huomata ja saavat kuulemaan sanoja, joita ei ole puhuttu. Jotkin illuusiot luovat harhakuvia olemattomasta, mutta kaikkein taitavimmat istuttavat ne suoraan kohteen mieleen.

Kuolontaikuus muokkaa elämänenergiota. Tämä magia antaa ylimääräisiä elämänenergian varantoja tai imee niitä toisilta eläviltä olennoilta. Tällä voimallisella taikuudella voidaan luoda epäkuolleita ja saada lahonneet ruumiit kävelemään tai jopa nostaa kuolleet takaisin elävien kirjoihin. Kuolontaikuuden voimallisuus houkuttelee erityisesti niitä, joilta puuttuu maltti ja harkinta sen käytössä.

Kutsuminen liikuttaa esineitä ja olentoja sijainnista toiseen. Jotkin loitsut tuovat mystisesti jostain toisaalta esineitä loitsijan käytettäväksi tai olentoja hänen palvelijoikseen. Osa loitsuista siirtää loitsijan tai muita olentoja ja esineitä jonnekin muualle.

Lumoaminen vaikuttaa suoraan muiden mieliin, joko hienovaraisesti tai ottaen tahdon hallintaan. Nämä loitsut pakottavat vihollisen näkemään loitsijan ystävänä, pakottavat toimimaan jollakin tavalla tai jopa kontrolloivat toista kuin käsinukkea.

Luominen muokkaa maagista toismaailmallista luomistyön energiaa haluttuihin vaikutuksiin. Jotkin loitsut saavat aikaan tulta ja tappuraa. Toiset kanavoivat parantavia voimia.

Muovaaminen muokkaa esineen, ympäristön tai olennon ominaisuuksia. Nämä loitsut voivat muuttaa vaarallisen hirviön vaarattomaksi olennoksi, saada esineet liikkumaan loihtijan tahdon mukaisesti tai saada olennon luontaisen paranemisen käymään ylikierroksilla, parantaen hänet hetkessä.

Suojelus luo vaikutuksia, jotka ovat useimmiten puolustuksia. Nämä loitsut luovat esteitä, poistavat vahingollisia vaikutuksia ja karkottavat ylimaallisia tunkeilijoita takaisin niiden oikeille maailmatasoille.

Loitsujen vaikutusten yhdistäminen

Loitsujen vaikutukset lisätään toisiinsa vain sen aikaa, kun niiden kestot ovat päällekkäin. Useamman kerran peräkkäin loitsitun loitsun vaikutuksia ei lasketa yhteen. Jos uusi loitsu luo saman vaikutuksen kuin aiemmin loitsittu loitsu, lasketaan vaikutuksista vain yksi, joka on yleensä korkeampi. Esimerkiksi, jos sinuun on loitsittu kaksi siunausta, et saa kahta 1n4 bonusnoppaa vaan ainoastaan yhden.

Mitä pitää mielessä?

Loitsimissäännöt voivat tuntua aluksi aika monimutkaisilta, mutta pitämällä seuraavat asiat mielessä niistä voi saada nopeammin kiinni:

  • Jokainen hahmoluokka käyttää loitsuihinsa loitsuvarauksia.
  • Loitsuun täytyy käyttää loitsuvaraus, joka on samaa tai korkeampaa piiriä kuin loitsu.
  • Joillakin hahmoluokilla on hyvin rajoitettu valikoima loitsuja, jotka ne osaavat. Nämä luokat loitsivat mitä tahansa osaamiaan loitsuja milloin haluavat käyttämällä loitsuvarauksia.
  • Jotkut hahmoluokat osaavat koko hahmoluokkansa loitsulistan. Näiden luokkien edustajat joutuvat valmistelemaan loitsut sen mukaan, mitä he arvioivat tarvitsevansa tulevissa koitoksissa. Heidän valmistelemansa loitsut ovat käytössä pitkän levon jälkeen, ja he kuluttavat niiden loitsimiseen loitsuvarauksia.
  • Jos osaat taikakonstin, voit loitsia sen niin monta kertaa kuin haluat ja milloin haluat. Taikakonsteja ei tarvitse valmistella, eikä niihin kulu loitsuvarauksia.
  • Kaikilla hahmoluokilla on omat poikkeuksensa loitsimiseen. Esimerkiksi loihtijoilla on loitsupisteet, noidilla on aavemaiset manaukset ja paladiinit eivät saa taikakonsteja.

Katso myös

Loitsujen kuvauksissa ei teknisistä syistä toistaiseksi ole niiden luokituksia hahmoluokkiin, valtapiireihin yms. Kertokaa jos ne ehdottomasti pitää saada.