Taistelu
Miekkojen kalahtelu, kilven pirstoutuminen valtavan pedon hampaissa, onnettoman uhrin tuskanhuuto, voittoisa karjunta ja sokaiseva maagisen tulen räjähdys - taistelun hurja pauhu kantautuu jo kauas. Taistelu on sekava ja hurja tilanne, jossa seikkailijat mittelevät vastustajiensa kanssa. Se on yhtä aikaa jännittävä, kiehtova ja pelottava.
Tässä luvussa annetaan säännöt pelaajille ja pelinjohtajille taistelujen pelaamiseen, oli kyse sitten pienten joukkojen kohtaamisesta tai isommasta mittelöstä. Huolellisesti näihin sääntöihin tutustumalla pelinjohtaja ja pelaajat tietävät miten ratkaistaan taistelut jännittävällä tavalla, jossa vuoro vuorolta edetään kohti kamppailun lopputulosta.
Taistelujärjestys
Taistelu on tyypillisesti kahden osapuolen välillä. Siihen kuuluu nopeaan tahtiin kohti satavia iskusarjoja, väistöjä, harhautuksia, torjuntoja ja loitsimista. Pelin säännöt järjestävät taistelun sekasorron kierroksiin ja vuoroihin. Kierros on noin 6 sekuntia aikaa pelimaailmassa. Kierroksen aikana jokainen taistelun osapuoli toimii vuorollaan.
Taistelun alussa heitetään aloitetta, joka määrittelee missä järjestyksessä vuorot pelataan.
Kun jokainen taistelun osapuoli on toiminut vuorollaan, taistelu jatkuu seuraavalle kierrokselle, jos kumpikaan osapuoli ei ole vielä päihittänyt toista.
Taistelun kulku askel askeleelta
- Yllätys. Pelinjohtaja määrittelee onko kukaan taisteluun osallistuvista yllättynyt.
- Sijainnit. Pelinjohtaja päättää hallussaan olevan tiedon, kuten seikkailijoiden marssijärjestyksen tai aikaisemmin sanottujen sijaintien perusteella missä hahmot ja hirviöt ovat. Pelinjohtaja päättää missä vastustajat ovat ja kuinka kaukana.
- Heitä aloitetta. Jokainen millään tavalla taistelussa osallisena oleva heittää aloitetta. Aloiteheitto määrittelee järjestyksen, jossa osapuolet toimivat.
- Vuorot. Jokainen osapuoli toimii vuorollaan aloitteen mukaisessa järjestyksessä.
- Aloita seuraava kierros. Kierros päätty, kun jokainen osapuoli on toiminut vuorollaan. Aloita uudestaan kohdan 4. mukaisesti kunnes taistelu loppuu.
Yllätys
On monenlaisia tilanteita, joissa taistelun yksi osapuoli yllättää toisen. Yllätys voi tulla kyseeseen, kun joukko seikkailijoita hiipii rosvojen metsäleiriin pimeyden turvin tai kun läpikuultava ja äänetön limakuutio liukuu huonosti valaistussa maanalaisessa käytävässä seikkailijoiden niskaan.
Pelinjohtaja määrittelee kuka voi tulla yllätetyksi. Osapuolet huomaavat automaattisesti toisensa, kun kumpikaan ei yritä hiipiä tai piiloutua toiselta osapuolelta.
Kun toinen osapuoli yrittää välttää toisen huomion, pelinjohtaja vertaa piilottelevan osapuolen ketteryys (hiipiminen) heittoja vastustajan viisaus (tarkkaavaisuus) vakiotarkistuksiin.
Hahmo tai hirviö, joka ei huomaa uhkaa, on kohtaamisen alussa yllätetty. Yllätetty osapuoli ei voi toimia ensimmäisellä vuorollaan, eikä voi liikkua tai tehdä yhtään toimintoa, ei edes reaktioita. On myös täysin mahdollista että yksittäinen ryhmän jäsen voi olla yllätetty, vaikka muut eivät olisi.
Aloite
Aloite määrittelee vuorojärjestyksen taistelussa. Taistelun alkaessa jokainen osapuoli tekee ketteryys-heiton määritelläkseen oman aloitteensa. Pelinjohtaja tekee yhden aloiteheiton jokaiselle identtiselle ryhmälle hirviöitä, jolloin saman ryhmän jäsenet toimivat samalla aloitteella. Esimerkiksi tusinalle kyvyiltään täysin samanlaiselle örkille heitetään vain yksi aloite, ei kahtatoista eri heittoa.
Pelinjohtaja listaa taistelun osapuolet korkeimmasta ketteryys- heiton tuloksesta matalimpaan. Tämä vuorojärjestys säilyy kierroksesta toiseen. Jos kahdella pelaajalla on sama aloitetulos, päättäjät he yhdessä kumpi toimii ensin. Jos kahden vastustajan (hirviön tai muun olennon) välillä on tasapeli, päättää pelinjohtaja kumpi toimii ensin. Kun tasapeli on pelaajan ja pelinjohtajan ohjaaman olennon, kuten hirviön välillä, pelinjohtaja päättää järjestyksen. Pelinjohtaja voi pelaajahahmon ja hirviön välisen tasapelin kohdalla valita myös, että molemmat osapuolet heittävät 1n20, ja korkeamman tuloksen saanut voittaa tasapelin.
Sinun vuorosi
Vuorollasi voit liikkua nopeutesi verran ja tehdä yhden toiminnon. Päätät itse oman tilannetta koskevan harkintasi mukaan liikutko ennen vai jälkeen toiminnon. Nopeutesi on kirjattuna hahmolomakkeellesi.
Yleisimmät toiminnot, mitä voit tehdä on kuvattu osiossa Toiminnot taistelussa. Monet hahmoluokkien piirteet ja muut kyvyt antavat vielä lisää vaihtoehtoja mitä voit tehdä. Osiossa Liikkuminen ja asemointi annetaan yksityiskohtaisemmat säännöt liikkumiselle taistelussa.
Voit aina päättää, että et liiku tai tee toiminnolla mitään, tai ylipäätään yhtään mitään koko vuorollasi. Usein on kuitenkin epäedullista olla kuitenkaan tekemättä mitään. Tilanteessa, jossa et osaa päättää, mitä vuorollasi tekisit, on suositeltavaa harkita väistä ja valmistaudu -toimintoja, jotka on molemmat kuvattu yksityiskohtaisesti osiossa Toiminnot taistelussa.
Tämä sivu on keskeneräinen!