Vahinko ja parantuminen
Haavoittuminen ja kuolema uhkaavat jatkuvasti seikkailijoita heidän tutkiessaan vaarojen täyttämää maailmaansa. Äkillinen miekanisku, nuoli polveen tai liekkien räjähdys tulipallosta voivat päättää seikkailijan uran äkillisesti.
Osumapisteet
Osumapisteet ovat yhdistelmä henkistä ja fyysistä kestävyyttä, karaistumista, taitoa, halua selviytyä ja hyvää tuuria. Olentoja, joilla on paljon osumapisteitä, on vaikea surmata. Olentoja, joilla on vähän osumapisteitä, voi luonnehtia hauraiksi, heiveröiksi, taitamattomiksi tai helposti vahingoittuviksi. Olennon nykyisillä osumapisteillä viitataan mihin tahansa lukuun osumapisteitä olennon osumapistemaksimin ja nollan välillä. Tämä luku muuttuu olennon kärsiessä vahinkoa tai kun sitä parannetaan.
Olennon kärsiessä vahinkoa vähennetään vahinko hänen osumapisteistään. Pelkästään osumapisteiden menettäminen ei vaikuta olennon kykyihin ennen kuin osumapisteet laskevat nollaan. Osumapisteiden menettäminen ei yleensä tarkoita haavoja vaan useimmiten se tarkoittaa horjuttavia kolhuja, pieniä ruhjeita, naarmuja, repeytyneitä vaatteita, pelkoa, taistelutahdon murtumista, taisteluaseman heikkenemistä, täpäriä torjuntoja ja väistöjä, hämmennystä tai uupumusta.
Vasta osuma, joka laskee osumapisteet nolliin, on kohtalokas. Se yksi tikarin isku tai nuoli, joka osuu kaulavaltimoon tai sydämeen, se viimeinen miekanisku, joka ohittaa vihollisen puolustuksen ja leikkaa pään irti, se nuijan isku, joka kolkkaa vastustajan, tai se hetki, kun vihdoin saat kuristusotteen pitkän painin jälkeen, eikä vastustajasi enää mahda sinulle mitään.
Vahinkoa osumapisteisiin ei pidä ajatella suoraan fyysisinä vammoina. Hahmot eivät muutu kestävämmiksi tasojen myötä - he oppivat taitavammiksi, viisaammiksi ja varmemmiksi. Esimerkiksi velhon loitsiessa tulipallon, joka peittää laajan alueen liekkeihin, ei vahinkoa tarvitse ajatella välttämättä kehoa peittävinä palovammoina. Hahmo voi löytää viime hetkellä suojan, mutta kärsii kuitenkin pinnallisia vahinkoja ja kuuma ilma salpaa hengen. Ehkä kiinnostus taisteluun alkaa kadota ja vihollinen vaikuttaa uhkaavalta, kun olet liekkimeren keskellä, joka ilmestyi kuin tyhjästä. Ehkä olet hetkellisesti poissa tolaltasi, jolloin asemasi taistelussa heikkenee. Vahinkotyyppejä ei pidä myöskään ajatella liian suoraviivaisesti. Esimerkiksi myrkyn tekemä vahinko voi oksettaa, pökerryttää tai olla niin kivuliasta, että taistelutahto ja -kyky heikkenevät.
Vahinkoheitot
Jokainen ase, loitsu tai hirviön vahinkoa aiheuttava erityispiirre kertoo kuinka paljon vahinkoa se tekee. Heität vahinkonopan tai -nopat, lisäät muuttujat ja vähennät vahingon kohteen osumapisteistä. Taikaesineistä, erikoisuuksista ja muista vaikutuksista voi tulla bonus vahinkoon. Muuttujilla, jotka vähentävät vahinkoa on mahdollista tehdä nolla pistettä vahinkoa, mutta negatiivista tai käänteistä vahinkoa ei ole mahdollista tehdä.
Enemmän vahinkoa tekevät hyökkäykset merkitsevät, että taistelun osapuoli tai hyökkäys on niin vaarallinen ja taitava, tai niin nopea tai voimakas, että sitä vastaan on vaikeampi taistella ja puolustautua.
Hyökätessä aseella lisäät saman muuttujan vahinkoon, jonka lisäsit hyökkäysheittoon. Kun loitsu tai jokin muu vaikutus tekee vahinkoa useammalle kuin yhdelle kohteelle, heitä kaikki vahinko kerralla. Esimerkiksi velhon loitsiessa tulipallon tai temppeliritarin loitsiessa liekkipilarin loitsun vahinkoa heitetään yhdellä heitolla kaikille loitsun vaikutuksen alueelle jääneille olennoille.
Kriittiset osumat
Kun teet kriittisen osuman, hyökkäys osuu riippumatta muuttujista tai vastustajan puolustuksesta. Tämän lisäksi teet täyden vahingon ja pääset heittämään ylimääräistä vahinkonoppaa sen päälle, jonka jälkeen lisäät tulokseen kaikki niihin liittyvät muuttujat. Esimerkiksi teet tikarilla 1n4 + 4 vahinkoa kriittisellä osumalla, johon lisättäisiin myös voimakkuudesta tuleva vahinkobonus. Jos hyökkäyksessä on muitakin vahinkonoppia (esimerkiksi varkaan yllätyshyökkäyksestä tulevat), tekevät nekin täyden vahingon ja nopalla heitetyn tuloksen. Ensimmäisen tason varas tekisi siis yllätyshyökkäyksellä tikarilla 1n4 + 4 + 1n6 + 6 pistettä vahinkoa, johon lisättäisiin myös voimakkuudesta tuleva vahinkobonus.
Vahinkotyypit ja Energiatyypit
Erilaiset hyökkäykset, vahinkoa aiheuttavat loitsut ja muut vaikutukset aiheuttavat monentyyppistä vahinkoa. Vahinkotyyppeihin ei itseensä liity mitään erikoissääntöjä, mutta monet muut säännöt, kuten sietokyky käyttävät tietoa vahingon tyypistä. Seuraavat kuvaukset ovat esimerkkeineen pelinjohtajan avuksi, jos hänen täytyy määritellä, minkä tyyppistä vahinkoa jokin pelissä esiin noussut vaikutus tuottaa.
Energiavahinko
(Force) Energia on puhdasta magiaa keskitettynä vahingoittavaan muotoon. Loitsut, kuten noidannuoli ja uskon miekka'' tekevät energiavahinkoa.
Happovahinko
(Acid) Mustan lohikäärmeen syövyttävä hönkäys tai mustaputingin erittämä syövyttävä mönjä aiheuttavat happovahinkoa.
Hengenvahinko
(Psychic) Monet mieleen vaikuttavat voimat tekevät hengenvahinkoa, kuten tahdon lannistava viettelijäpirun suudelma.
Hohkavahinko
(Radiant) Taivaallisten olentojen aseet tai temppeliritarin loitsu liekkipilari, joka kutsuu jumalaisen tuomion, korventavat lihaa kuin tuli ja kuormittavat henkeä ylenpalttisella voimallaan.
Kuolonvahinko
(Necrotic) Tiettyjen epäkuolleiden kosketus ja loitsut, kuten kylmänkosketus saavat sielun itsensäkin kuihtumaan ja eloperäisen aineen kuihtumaan ja rapautumaan.
Kylmävahinko
(Cold) Valkoisen lohikäärmeen hyytävä hönkäys aiheuttaa kylmävahinkoa.
Murskausvahinko
(Bludgeoning) Hyökkäykset vasaroilla ja nuijilla, putoaminen, kuristaminen ja puristuminen aiheuttavat kaikki murskausvahinkoa.
Myrkkyvahinko
(Poison) Monet myrkkypistimet ja vihreän lohikäärmeen myrkyllinen hönkäys aiheuttavat myrkkyvahinkoa.
Pistovahinko
(Piercing) Pistävät ja läpäisevät hyökkäykset, kuten keihäät tai hirviöiden hampaat tekevät pistovahinkoa.
Salamavahinko
(Lightning) Sinisen lohikäärmeen hönkäys ja salamaloitsu tekevät salamavahinkoa.
Tulivahinko
(Fire) Punaisen lohikäärmeen kaiken tieltään kärventävä hönkäys ja monet loitsut luovat liekkejä aiheuttamaan vahinkoa.
Ukkosvahinko
(äänivahinko) (Thunder, Sonic) Täräyttävät ääniaallot, kuten paineaalto-loitsu tekevät ukkosvahinkoa.
Viiltovahinko
(Slashing) Miekat, kirveet ja hirviöiden kynnet tekevät viiltovahinkoa.
Vahingon sietokyky, heikkoudet ja immuniteetit
Joitakin olentoja ja esineitä on joko äärimmäisen vaikea tai epätavallisen helppo vahingoittaa tietyllä vahinkotyypillä. Tietyn vahinkotyypin vahinko puolitetaan olentoa vastaan, jolla on sietokyky kyseistä vahinkotyyppiä kohtaan. Tietyn vahinkotyypin vahinko kaksinkertaistetaan olentoa vastaan, jolla on heikkous kyseistä vahinkotyyppiä kohtaan.
Sietokyvyt ja heikkoudet katsotaan sen jälkeen kun kaikki muut mahdolliset muuttujat vahinkoon on laskettu. Esimerkiksi jos olennolla on sietokyky murskausvahinkoon ja se kärsii 25 pistettä murskausvahinkoa ja sillä on myös maaginen aura, joka vähentää kaikkea vahinkoa viisi pistettä, vähennetään ensin maaginen aura ja puolitetaan murskausvahinko vasta sen jälkeen. Tässä esimerkissä olento kärsisi siis 10 pistettä vahinkoa.
Useampi sietokyky, jotka laskettaisiin samaan vahingon lähteeseen, lasketaan vain kerran. Esimerkiksi jos olennolla on sietokyky tulivahinkoon sekä sietokyky ei-maagiseen vahinkoon, ei tavallisen ei-maagisen tulen vahinkoa puoliteta kahta kertaa vaan ainoastaan kerran.
Olento, jolla on immuniteetti tiettyä vahinkotyyppiä kohtaan, ei kärsi lainkaan vahinkoa kyseisestä vahinkotyypistä.
Parantuminen
Vahinko, joka ei johda kuolemaan, ei ole pysyvää ja joskus kuolemakaan ei ole pysyvä asiantila. Lepo tuo osumapisteet takaisin ajan kanssa ja loitsut, kuten haavojen parannus tai taikaesineet, kuten parannusjuomat välittömästi. Taikuudella parantamisesta ei jää ikäviä mustelmia tai nirhaumia kuten pelkästä levosta. Kun otat vastaan parannusta, sen antamat osumapisteet lisätään nykyisiin osumapisteisiisi, joskaan osumapistemaksimia ei ole mahdollista ylittää. Esimerkiksi jos sinulla on 14 osumapistettä ja osumapistemaksimisi on 20 ottaessasi vastaan 8 pistettä parannusta, voit parantua vain 6 pistettä, jonka jälkeen sinulla olisi jälleen 20 osumapistettä. Olento, joka on kuollut, ei voi saada takaisin osumapisteitä ennen kuin hänet on palautettu henkiin elvytyksellä tai muulla vastaavalla loitsulla.
Osumapisteiden laskiessa nollaan
Kun osumapisteesi laskevat nollaan, olet joko tajuton tai kuollut. Seuraavassa osiossa kerrotaan, mitä silloin tapahtuu.
Välitön kuolema
Massiivinen vahinko voi tappaa sinut välittömästi. Kuolet välittömästi, kun vahinko laskee osumapisteesi nollaan ja vahinkoa jää vielä yli osumapistemaksimisi verran.
Esimerkiksi jos sinulla on 14 osumapistettä ja osumapistemaksimisi on 20, kuolet välittömästi, jos kärsit 34 pistettä tai enemmän vahinkoa.
Tajuttomuus
Olet tajuton, jos osumapisteesi laskevat nollaan, mutta et kuole vahingon voimasta välittömästi. Tajuttomuus päättyy heti kun saat osumapisteitäsi takaisin.
Pelastusheitot kuolemaa vastaan
Kun aloitat vuorosi osumapisteet nollassa, joudut tekemään pelastusheiton kuolemaa vastaan. Tämä heitto kertoo jatkatko hengissä sinnittelyä vai teetkö kuolemaa. Toisin kuin muut pelastusheitot tämä pelastusheitto ei liity mihinkään ominaisuuksista. Ainoastaan loitsut tai muut vaikutukset saattavat auttaa sinua tämän heiton suhteen. Muuten olet oman onnesi nojassa.
Heitä 1n20. Jos tulos on 10 tai enemmän, onnistuit. Muilla tuloksilla epäonnistut. Kolmannella onnistumisella olet vakaa ja sinun ei tarvitse heittää pelastusheittoja kuolemaa vastaan. Kolmannella epäonnistuneella pelastusheitolla kuolemaa vastaan kuolet. Pidä kirjaa onnistuneista ja epäonnistuneista heitoista, kunnes saavutat kolme jompaakumpaa. Onnistumisten ja epäonnistumisten ei tarvitse olla peräkkäisiä. Epäonnistumisten ja onnistumisten määrä nollautuu heti, kun saat osumapisteitä tai tilasi on vakaa.
Kun heität 1 pelastusheitossa kuolemaa vastaan. Heittäessä 20-tahoisella nopalla ykkösen pelastusheitossa kuolemaa vastaan sinulla on käynyt erityisen huono tuuri ja se lasketaan kahdeksi epäonnistuneeksi pelastusheitoksi.
Kun heität 20 pelastusheitossa kuolemaa vastaan. Heittäessä 20-tahoisella nopalla 20 pelastusheitossa kuolemaa vastaan sinulla on käynyt erityisen hyvä tuuri ja saat välittömästi takaisin yhden osumapisteen.
Vahingoittuminen osumapisteiden laskettua nollaan. Vahingon kärsiminen mistä tahansa lähteestä lasketaan epäonnistuneeksi pelastusheitoksi kuolemaa vastaan, kun sinulla ei ole osumapisteitä jäljellä. Jos vahinko tulee kriittisestä osumasta lasketaan se kahdeksi epäonnistuneeksi pelastusheitoksi. Kuolet välittömästi, kun vahinko ylittää osumapistemaksimisi.
Ensiapu ja vakauttaminen
Paras tapa pelastaa kenet tahansa, jonka osumapisteet ovat laskeneet nollaan, on parantaa hänet. Parantaminen loitsuilla tai taikaesineillä ei ole aina mahdollista, joten paras, mitä voi tehdä on vakauttaa olento niin että hän ei ainakaan kuole epäonnistuneeseen pelastusheittoon kuolemaa vastaan. Voit käyttää toimintosi ensiavun antamiseen tajuttomalle. Onnistuneella VA 10 viisaus (lääketiede) heitolla vakautat hänet. Vakaa olento ei tee pelastusheittoja kuolemaa vastaan, vaikka hänen osumapisteensä ovat nollassa. Hän on kuitenkin yhä tajuton. Olento ei ole enää vakaa ja joutuu tekemään pelastusheittoja uudestaan, jos hän kärsii lisää vahinkoa. Vakaa olento, jota ei paranneta saa yhden osumapisteen takaisin 1n4 tunnin kuluttua.
Hirviöt ja kuolema
Useimmat pelinjohtajat päättävät että hirviöt kuolevat suoraan niiden osumapisteiden laskiessa nollaan sen sijaan, että pitäisivät kirjaa tajuttomaksi vaipuneista hirviöistä tai tekisivät jokaiselle niistä erikseen pelastusheittoja kuolemaa vastaan. Arkkiviholliset ja muut merkittävät sivuhahmot voivat olla poikkeus tähän. Pelinjohtaja saattaa soveltaa heihin samoja sääntöjä kuin pelaajien hahmoihin.
Olennon tyrmääminen
Joskus hyökkääjä haluaa vastustajansa jäävän eloon sen sijaan, että pyrkisi surmaamaan tämän. Kun hyökkääjä saa laskettua vastustajansa osumapisteet nollaan lähitaisteluhyökkäyksellä, hän voi päättää tyrmäävänsä vastustajansa. Vastustaja on tajuton ja vakaa.
Väliaikaiset osumapisteet
Jotkin loitsut ja muut vaikutukset antavat väliaikaisia osumapisteitä. Väliaikaiset osumapisteet eivät ole oikeita osumapisteitä vaan ylimääräinen puskuri vahinkoa vastaan suojelemaan oikealta vahingolta.
Kun sinulla on väliaikaisia osumapisteitä ja kärsit vahinkoa, menetät väliaikaiset osumapisteesi ensin. Esimerkiksi jos sinulla on 5 väliaikaista osumapistettä ja kärsit 7 pistettä vahinkoa menetät väliaikaiset osumapisteesi ja kärsit 2 pistettä vahinkoa. Koska väliaikaiset osumapisteet ovat erillään varsinaisista osumapisteistäsi, niiden määrä voi ylittää osumapistemaksimisi. Hahmolla voi olla täydet osumapisteet ja niiden päälle vielä väliaikaisia osumapisteitä.
Parantaminen ei tuo väliaikaisia osumapisteitä takaisin. Et voi laskea yhteen eri lähteistä tulevia väliaikaisia osumapisteitä. Joudut valitsemaan pidätkö väliaikaiset osumapisteet, jotka sinulla jo on, vai ne, jotka saat uudesta lähteestä. Esimerkiksi jos sinulla on jo 10 väliaikaista osumapistettä ja saisit loitsun avulla 12 väliaikaista osumapistettä, on sinulla joko 10 tai 12 osumapistettä, ei siis 22.
Jos olet nollassa osumapisteessä, väliaikaiset osumapisteet eivät palauta sinua tajuihin eivätkä vakauta sinua. Ne voivat silti suojata sinua kärsimästä lisää vahinkoa, mutta vain oikea parantaminen tai ensiapu voi pelastaa sinut.
Siinä tapauksessa, että erikoisuus, joka antaa sinulle väliaikaiset osumapisteet, ei mainitse kestoa, ne kestävät, kunnes ovat suojanneet sinua oikealta vauriolta tai siihen saakka, kunnes olet päättänyt pitkän levon.