Ympäristö
Seikkaileminen vie hahmot vaativiin, pimeisiin ja vaarallisiin ympäristöihin. Nämä säännöt käsittelevät tärkeimpiä seikkailijoiden vuorovaikutuksia ympäristön kanssa.
Putoaminen
Korkealta putoaminen on yleisimpiä seikkailijoita uhkaavia vaaroja. Pudotuksen päätteeksi olento kärsii 1n6 murskausvahinkoa jokaista kolmea metriä kohden, jonka hän on pudonnut (korkeintaan 20n6). Olento on putoamisen jälkeen maissa, ellei onnistunut välttämään vahinkoa jollain tavoin.
Tukehtuminen
Olento voi pidätellä hengitystään 1 + sitkeysmuuttujan verran minuutteja (minimissään 30 sekuntia). Kun olento ei voi enää pidätellä hengitystään, hän alkaa tukehtua. Olento voi selvitä silloin korkeintaan sitkeysmuuttujansa verran kierroksia. Tämän jälkeen hänen osumapisteensä laskevat nollaan ja hän alkaa tehdä kuolemaa. Tukehtumalla kuolevan hahmon olotilaa ei voi vakauttaa eikä osumapisteitä nostaa ennen kuin hän voi hengittää uudestaan. Esimerkiksi sitkeyden 14 hahmo voi pidättää hengitystään 3 minuuttia. Kun hän alkaa tukehtua, hänellä on 2 kierrosta aikaa ennen kuin hänen osumapisteensä laskevat nollaan ja hän alkaa tehdä kuolemaa.
Valaistus
Seikkailemisen perusedellytykset, kuten vaarojen huomaaminen, piilotettujen esineiden löytäminen, vastustajien lyöminen tai loitsun heittäminen vaativat kaikki, että hahmo voi nähdä eteensä. Pimeys ja muut olosuhteet, jotka heikentävät näkyvyyttä, oivat osoittautua merkittäviksi haitoiksi.
Valaistusta tai sen puutetta kuvataan kolmella eri valaistuksen asteella: kirkas valaistus, himmeä valaistus ja pimeys.
Kirkas valaistus
Kirkkaassa valaistuksessa useimmat olennot näkevät normaalisti. Jopa erityisen synkkä päivä ja myös tietyllä säteellä valaisevat soihdut, lyhdyt ja tulet lasketaan kirkkaasti valaistuksi.
Himmeä valaistus
Himmeäksi valaistukseksi lasketaan esimerkiksi valaistun alueen reunat tai kirkkaan täydenkuun valo.
Pimeys
Öisin ulkona, luolien ja hautaholvien syövereissä tai maagisesti luodun pimeyden vaikutuksesta peittyneessä näkyvyydessä ollaan pimeydessä.
Heikentynyt tai peittynyt näkyvyys
Alue voi olla näkyvyydeltään heikentynyt tai peittynyt. Heikentyneessä näkyvyydessä, kuten himmeässä valaistuksessa, sumussa tai tiheän aluskasvillisuuden läpi rämpiessä kaikilla olennoilla on haitta viisaus (tarkkaavaisuus) heittoihin ellei erikseen mainita, ettei sillä ole haittaa.
Peittyneessä näkyvyydessä, kuten täydessä pimeydessä olento, jolla ei ole pimeänäköä tai vastaavaa kykyä, on käytännössä sokaistu.
Sokeanäkö
Olento, jolla on sokeanäkö, pystyy havainnoimaan ympäristöään täysin ilman näköaistia ilmoitetulla etäisyydellä. Useilla olennoilla, joilla ei ole silmiä (esimerkiksi limoilla) on tämä aisti. Tämä aisti löytyy myös olennoilta, joilla on äärimmäisen tarkat muut aistit, esimerkiksi todellisilta lohikäärmeiltä.
Pimeänäkö
Monilla fantasiamaailman olennoilla, jotka majailevat maan alla valottomissa syvyyksissä, on tämä aisti. Olento, jolla on pimeänäkö pystyy näkemään vähäisessä valaistuksessa tai säkkipimeässä ilmoitetulla etäisyydellä. Olento näkee hämärässä aivan kuin kirkkaassa valaistuksessa ja pimeydessä ikään kuin hämärässä valaistuksessa. Pimeässä ei erota värejä, ainoastaan erilaisia harmaan sävyjä.
Tosinäkö
Olento, jolla on tosinäkö voi ilmoitetulla etäisyydellä nähdä niin luonnollisessa kuin maagisessa pimeydessä, havaita näkymättömät olennot ja esineet, nähdä illuusioiden läpi onnistuen automaattisesti pelastusheitoissa niitä vastaan ja havaita alkuperäisen olomuodon muodonmuuttajilta ja olennoilta, jotka on muutettu maagisin keinoin, kuten loitsuin. Lisäksi tosinäön avulla havaitsee myös eteeriset olennot.
Ruoka ja vesi
Hahmot, jotka eivät syö tai juo, kärsivät uupumuksesta. Hahmon ollessa uupunut nälästä tai janosta olotilan haitalliset vaikutukset eivät lakkaa ennen kuin hahmo on syönyt ja juonut.
Ruoka
Hahmo tarvitsee päiväannoksen (puoli kiloa) ruokaa päivässä, mutta voi myös tarvittaessa sinnitellä pidempään puolikkailla päiväannoksilla. Puolikkaan annoksen syöminen lasketaan puoleksi päivää ilman ruokaa. Hahmo voi pärjätä ilman ruokaa 3 + sitkeysmuuttujan verran päiviä (minimissään yhden päivän). Tämän jälkeen hahmo kärsii yhden tason uupumusta jokaisesta päivästä ilman ruokaa. Normaalin päiväannoksen syöminen palauttaa hahmon takaisin lähtötilanteeseen.
Vesi
Hahmo tarvitsee 2 litraa vettä päivässä ja kuumalla säällä kaksinkertaisen määrän. Hahmon, joka juo vain puolet tarvitsemastaan määrästä, täytyy tehdä VA 15 sitkeyspelastusheitto tai hän saa yhden tason uupumusta päivän päätteeksi. Mikäli hahmolla on entuudestaan yksi tai useampia tasoja uupumusta hän kärsii janosta kaksinkertaisen määrän uupumusta.
Esineiden käyttäminen
Yleensä hahmo voi käyttää mukanaan olevia ja ympäristöstä löytyviä esineitä ilman mitään heittoa, jolloin pelinjohtaja kuvaa, mitä tapahtuu, jos ylipäätään yhtään mitään. Pelinjohtaja voi vaatia jotain ominaisuus- tai taitoheittoa, jos esine ei ole tuttu hahmolle ja se on jollain tavalla vaikea käyttää.
Hahmo voi esimerkiksi vetää vivusta, joka avaa sulun, jonka läpi virtaa paineella vettä huoneeseen. Vipu voi ruostunut paikalleen, jolloin voidaan tarvita voimakkuus-heitto, että sen saa edes liikkumaan (pelinjohtaja päättää, mikä on VA heitolle).
Hahmot voivat myös hajottaa ja vahingoittaa esineitä. Esineet ovat immuuneja hengenvahingolle ja myrkylle, mutta millä tahansa muilla aseilla ja loitsuilla voidaan vahingoittaa myös esineitä. Pelinjohtaja määrittelee esineen puolustuksen ja osumapisteet. Pelinjohtaja voi myös määritellä esineille immuniteetteja tietynlaisille hyökkäyksille (esimerkiksi köyttä on hyvin vaikea leikata poikki nuijalla). Esineet epäonnistuvat aina voimakkuus- ja ketteryyspelastusheitoissa ja ovat immuuneja vaikutuksille, jotka vaativat muunlaisia pelastusheittoja. Esine särkyy sen osumapisteiden laskiessa nollaan.
Hahmo voi myös yrittää voimakkuus-heittoa rikkoakseen esineen, jolloin pelinjohtaja päättää, mikä on VA voimakkuus-heitolle.